ElementhusakutenRenovera ElementhusVanliga frågor om Elementhus

Jag har förstått att behovet av rådgivning beträffande Elementhus och dess konstruktion är skriande. Dagligen möts jag av människor som undrar över diverse småjusteringar eller större ombyggnationer av sina gamla Elementhus. Besöker man forumet byggahus.se så hittar man omedelbart långa rader med frågor som är relaterade till just Elementhus från Mockfjärd:


Fönsterbyte

- " Vi vill byta fönster i vårt Elementhus från -63. Men de befintliga fönsterkarmarna verkar vara en del av själva väggkonstruktionen och isoleringen i väggen faller ut om vi tar bort dem. Vad ska vi göra?"

Renovering

-" Finns någon som vet hur elledningar är dragna i ett AB Elementhus från -63? Var sitter kopplingsdosor? Vid varje uttag och brytare verkar rör gå i vägg upp till tak eller upp på vind. Sitter dosorna under taklisten eller går de upp i isolering på vind?"

-"Jag ska flytta en vägg för att jag ska bygga ut badrummet. Men då måste jag dra om avlopp å vattenledningar för dom går upp i väggen. Den viktiga frågan är om ligger ledningarna ingjutna i betongplattan eller ligger dom så att man kan skarva på och lägga om dem !"

-"Går det att montera moderna element från 2-rör på ett äldre 1-rörsystem? Nuvarande har in och ut på undersidan centrerat. Det gäller ett Elementhus byggt på 60-talet."

Byta golv

-"Vi bor i ett Elementhus byggd 1968. På de ställena där man går mycket, har golvet börjat ge efter oroväckande mycket. Går någon där kan man se varje steg i källarvåningen under. Hur löser man problemet på bästa sätt?"

-"Som nybliven husägare (AB Elementhus -69) har det blivit en hel del renovering sedan i somras. Nu har vi kommit till vardagsrummet, och där har vi problem med golvet, som sjunkit en aning på sina håll. Kan jag förstärka detta med en balk under golvet?"


Lägga tak

- " Vi vill byta ut vårt gamla plåttak, som legat på sedan huset byggdes -57. Kan man lägga tegeltak på ett Elementhus?"

-" Vårt hus har väldigt korta takutsprång. Hur förlänger man dem på ett enkelt sätt?"

Källa: Byggahus.se


Handikappsanpassningar

Handikappsanpassning

Jag reser gärna i mitt jobb och befinner mig periodvis mest på resande fot. För en tid sedan blev jag anlitad av Stockholms stad, för att sköta handikappsanpassningen av några Elementhus.

Då det gäller att anpassa hus för att tillgodose specifika önskemål eller krav, krävs alltid yttersta noggrannhet. Detta blir extra påtagligt om huset är ett Elementhus. I dessa hus är det inte bara att sätta igång med att bredda dörrar, riva väggar, ersätta trappor med ramper eller bygga om badrum.

Här måste en Elementhus kunnig person guida hantverkarna, för att få en ombyggnad som funkar och håller säkerhets- och kvalitetskraven.

info@elementhusakuten.se